Slimme ledverlichting beperkt lichtvervuiling aanzienlijk

Boortmeerbeek 12 oktober 2019 - Vannacht doven meer dan 120 steden en gemeenten hun verlichting voor de Nacht van de Duisternis. Hiermee zetten ze de invloed van lichtvervuiling in de kijker. Dat blijkt broodnodig nu de Vlaamse regering besliste om alle straatverlichting te vervangen door led. De organisatoren van Nacht van de Duisternis - Bond Beter Leefmilieu, Preventie Lichthinder en de Werkgroep Lichthinder (VVS) - roepen op om niet enkel ledverlichting te installeren, maar deze ook slim aan te sturen. Zodat we alleen verlichten waar en wanneer het nodig is. Daarmee daalt het energieverbruik met 50% en de lichtvervuiling vermindert aanzienlijk. 

Led met sensor

De nieuwe Vlaamse regering besliste om alle openbare verlichting om te schakelen naar led tegen 2030. Een mooie kans om tegelijk ook lichtvervuiling aan te pakken. Te veel nachtelijk licht heeft negatieve gevolgen voor mens en dier. Denk maar aan slapeloosheid en stress bij mensen, en bepaalde nachtdieren vermijden led-licht waardoor hun leefgebied verkleint. Daarom roepen de organisatoren op om straten zo weinig mogelijk te verlichten. “De combinatie van ledverlichting met sensoren biedt de beste oplossing op vlak van energie en van lichtvervuiling. Ledverlichting kan je heel makkelijk dimmen, afzetten en aanzetten. Zo springt ze alleen aan als er effectief menselijke activiteit is. Bijgevolg is er geen of erg weinig licht als er niets in de straat gebeurt, zacht licht voor voetgangers en fietsers, meer licht voor auto’s. Een extra voordeel is dat sensorgestuurde verlichting de sociale controle verhoogt. Doordat ze aanspringt, weet iedereen meteen dat er iets gebeurt in de straat,” besluit Friedel Pas. We roepen de Vlaamse en lokale overheden op om volop op de innovatieve vernieuwing van smart lighting in te zetten.

Nacht van de Duisternis

Tijdens de Nacht van de Duisternis op zaterdag 12 oktober doven de deelnemende steden en gemeenten op zijn minst een deel van hun verlichting op straten, op pleinen of bij monumenten. Op verschillende locaties in Vlaanderen vinden er extra activiteiten plaats. “Sterrenkijken en nachtelijke natuurwandelingen blijven top activiteiten. Maar op de agenda staan ook vertelmomenten, dans, poëzie, terug in de natuur zetten van nachtdieren of spotten van nachtvlinders,” vertelt Friedel Pas van de vzw Preventie Lichthinder.

Meer informatie

Alles over Nacht van de Duisternis en zijn activiteiten: www.nachtvandeduisternis.be

Meer informatie over lichtvervuiling: 

www.lichthinder.be
www.preventielichthinder.be
www.darksky.org

Energiebesparing

Meer over Energiebesparing