Energieneutrale bungalow uit Geraardsbergen is meest duurzaam gerenoveerde woning in Vlaanderen

Erik Bulckens en Susan Tanghe, de eigenaars van een energieneutrale bungalow uit Geraardsbergen, zijn de eerste winnaars van de Ecobouwers Renovatiewedstrijd. De wedstrijd is een initiatief van Ecobouwers.be, een website van Bond Beter Leefmilieu over duurzaam bouwen en wonen in Vlaanderen en beloont de meest duurzame, betaalbare en comfortabele renovatie in Vlaanderen. De jury koos voor de bungalow van Erik en Susan omdat er consequent voor duurzame materialen met een energiezuinig resultaat werd gekozen en omdat de eigenaars zich bij de renovatie goed hebben laten begeleiden.

“Toen we de woning erfden, wilden we absoluut ecologisch verbouwen”

Erik en Susan kozen resoluut voor een verbouwing en niet voor een nieuwbouw. De verbouwing gaf de woning die al 50 jaar in de familie was, een nieuw leven.

In de schaduw van de Muur van Geraardsbergen vormden Erik Bulckens en Susan Tanghe een jaren ‘60 bungalow om tot een hedendaagse eengezinswoning. Erik en Susan kozen resoluut voor een verbouwing en niet voor een nieuwbouw. De verbouwing gaf de woning die al 50 jaar in de familie was, een nieuw leven. 

Erik Bulckens: “Voor we aan deze verbouwing begonnen, hadden we eerst de garage die op het erf van de woning ligt helemaal zelf ecologisch verbouwd. Het is onze filosofie om op een duurzame manier te verbouwen, ecologische materialen te gebruiken en materialen te hergebruiken. Toen we de woning erfden, wilden we dit opnieuw ecologisch doen, maar nu wel met professionele ondersteuning. Ons idee was ook dat een verbouwing interessanter is dan het zetten van een nieuwbouw. We hebben ook geprobeerd heel veel materialen te hergebruiken, zoals de deuren, het hout van de zolder…”

“Consequente keuze voor duurzame materialen”

Een jury van professionele experten boog zich over de verschillende kandidaturen en was unaniem over de winnaar van de renovatiewedstrijd. Volgens de jury waren verschillende criteria doorslaggevend: de totaalvisie van de architect, aandacht voor isolatie en hernieuwbare energie en een doorgedreven keuze voor ecologische materialen zoals kalkhennepbeton aan de buitenkant en het hergebruik van vele materialen.

Jurylid Christophe Debrabander van Bostoen: “We kregen als jury onmiddellijk een warm gevoel bij deze woning. Er is consequent voor duurzame materialen gekozen, met een energiezuinig resultaat tot gevolg. Je ziet duidelijk dat de eigenaars van deze woning zich goed hebben laten begeleiden. De architect heeft met de renovatie echt een meerwaarde gecreëerd door de omgeving als het ware binnen te trekken en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de woning een ruimtelijk geheel vormt met haar omgeving.”

Prijs van het publiek voor Eveline en Joachim uit Grembergen

Naast de jury konden ook bezoekers van Ecobouwers.be hun stem uitbrengen voor de “Ecobouwers prijs van het publiek”. Meer dan 1.500 mensen brachten hun stem uit, het zijn Eveline Audenaert en Joachim Moens uit Grembergen (Dendermonde) die uiteindelijk de publieksprijs in ontvangst mogen nemen. Zij wisten het publiek te verleiden met een energiezuinige uitbouw die zich kromde rond een oude notelaar.

Duurzaam bouwen en wonen Ecobouwers.be

Meer over Duurzaam bouwen en wonen