Challenges: draag je duurzame steentje bij! - deel 2

1. Op wildeplantenwandeling! 

We wandelden de laatste weken allemaal zo veel dat we, de kilometers opgeteld, vermoedelijk al bijna in Santiago de Compostella gestrand zouden kunnen zijn. Zin om wat extra cachet te geven aan die dagelijkse wandeling? Velt maakte een mooie wilde plantenwandelkaart waarmee je op zoek kan gaan naar wilde planten in je buurt en zo in geen tijd je (quarantaine)familie kan verbazen met al die opgedane plantenkennis!

> Wie een wildeplantenkenner wil worden, hierheen!

2. De boom in!

Alternatieve vormen van lesgeven zijn ons deze dagen niet vreemd. Digitaal is het nieuwe normaal, zeg maar. Een uitgelezen moment om ook buiteneducatie een rol te laten spelen in onze leerprocessen. In Scandinavië is het een pak meer ingeburgerd (Google maar eens Udeskole!), maar ook wij kunnen de natuur intrekken met kinderen en de (thuis)lessen eens onder een stralend zonnetje laten doorgaan. BOS+ en GoodPlanet bieden jullie alvast kant-en-klare educatieve materialen op deboomin.eu! Ook de Buitenlesdag van MOS die gepland stond op 30 april 2020, wordt 'Elke dag Buitenlesdag'. Bottinekes aan en de boom in, dus! 

3. ‘t is Trivial time! 

Hoeveel water gebruikt een gemiddelde Belg per dag? Hoelang duurt het vooraleer een kauwgom is afgebroken in de natuur? Wat is het meest vervuilende transportmiddel? ‘t is tijd voor Trivial time! GoodPlanet stelt tools beschikbaar waarmee kinderen bijleren over duurzame topics zoals lokaal eten, waterverbruik & zero waste. Een gigantische bron van informatie, inclusief quiz om te testen of ze daar op hun kamer wel echt goed gestudeerd hebben. 

> De challenges van GoodPlanet vind je hier

4. Ploggen voor beginners

Natuurpunt maakte een lijst van vijftig dingen die je moet doen voor je 12 wordt. Wij zetten met plezier een nulletje achter die 12 en doen gretig mee. Eentje die speciale aandacht verdient, is ploggen, een combinatie van joggen en het oprapen van zwerfvuil. De naam komt van joggen en het Zweedse woord ‘plocka’, wat verzamelen betekent. Pret, een schone buurt en een stevige conditie verzekerd! Tip van de redactie? Nu we van de federale regering allemaal mogen gaan kajakken: neem ook in jullie kajak een vuilniszak mee om de rivieren proper te maken en doe aan plajakken (aan de naam wordt nog gewerkt…). Veel plezier!

> Ontdek de hele top vijftig 

Velt Natuurpunt BOS+ GoodPlanet